Megvan a tökéletes vegán bejgli recept! Sőt, egy szénhidrát csökkentett verziót is hoztunk, hogy ne ezen múljon a karácsonyi-dínom-dánom.
Puha vegán bejgli kétféle töltelékel
/szénhidrát csökkentett verzióban is/
5 csillagos recept 8 értékelés alapján
A karácsony bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen. Még eszünkbe jut, amikor a nagyi készítette, igaz az még nem reform verzió volt, de szerettük. Most viszont felnőttként már elkészíthetjük a saját ízlésünknek, és diétánknak megfelelő bejgit, hoiszen, ha valaki egészséges életmódot követ, akkor valószínűleg kaácsonykor sem a cukros édességek, hanem az egészségtudatos desszertek után fog nyúlni. Ezután a vegán, mentes bejgli után akárhányszor nyúlhatunk, mert sem cukor, sem állati eredetű termék nincs az összetevőiben, és azzal töltjük meg, amivel csak szeretnénk.
Hozzávalók:
- 60 g barna rizsliszt
- 50 g mandulaliszt
- 30 g tápiókakeményítő
- 5 g (1 ek.) útifűmaghéj
- 1 ek. eritrit-stevia édesítő (porrá őrölve)
- 2,75 g porélesztő (ez kb. egy csapott teáskanál)
- 100 g növényi tej (AbsoWHITE-ból kikevert)
- 150 g darált dió
- 3 ek. cukormentes baracklekvár
- 1 ek. eritrit-stevia édesítő (porrá őrölve)
A máktöltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 1 ek. eritrit-stevia édesítő
- 1 bio citrom reszelt héja
- kb. 75 ml növényi tej (AbsoWHITE-ból kikevert)
- 1 ek. cukormentes lekvár
Elkészítés:
- Mérjük ki egy tálba a száraz összetevőket, majd keverjük bele a szárított élesztőt, és az egészet keverjük jól össze. Ezután öntsük hozzá a növényi tejet, és az egészet gyúrjuk össze egy gombóccá.
- Pihentessük 30 percig, közben pedig készítsük el a tölteléket. Annyi a dolgunk, hogy összekeverjük a diót a baracklekvárral és az édesítővel, és voilá! Sokkal egyszerűbb és finomabb, mint a forrázott diótöltelék.
- (Ha máktölteléket szeretnénk akkor forraljuk fel a növényi tejet, majd öntsük a mákra, és keverjük jól el. A lekvárt a legvégén adjuk hozzá.
- Várjuk meg míg kihűl a töltelék, és csak azután töltsük be a bejglit, mert különben kiszakad a tészta!)
- Ezt követően már csak annyi a dolgunk, hogy kinyújtjuk a tésztát egy téglalappá majd egységesen eloszlatjuk rajta a tölteléket. A széleken hagyjunk kb. 1 cm-t üresen, hogy fel tudjuk majd tekerni (kivéve a felső részén, ahonnan elkezdjük majd tekerni!). A téglalap két rövidebb oldalát hajtsuk egy kicsit be, hogy ne folyjon ki a töltelék majd a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel. Ezután hagyjuk pihenni újabb 30 percen keresztül, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkáló segítségével, és kenjük le a tetejét növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig. Akár csokidarabokkal is fel lehet dobni a tölteléket!
Ha pedig a szénhidrát csökkentett receptet készítenénk el, akkor a tésztához az alábbiakra lesz szükség:
- 125 g CH-csökkentett liszt
- 50 g vegán margarin / vagy kókuszolaj/li>
- 25 ml növényi tej
- 1 csapott teáskanál porélesztő
- 1 lenmagtojás (1 ek. lenmag + 3 ek. forró víz)
- 2 ek. eritrit-stevia édesítő
Elkészítés:
- Első lépésként készítsük el a lenmagtojást. Ehhez 1 ek. őrölt lenmagot (az arany lenmagnak semlegesebb az íze) áztassunk be 3 ek. forró vízbe és hagyjuk állni kb. 10-15 percig.
- Addig mérjük ki a száraz hozzávalókat, majd keverjük jól össze. Egy kicsit melegítsük meg a vegán margarint, majd morzsoljuk össze a száraz hozzávalókkal. Ezt követően tegyük hozzá a lenmagtojást, és a növényi tejet, majd gyúrjuk jól össze.
- 30 perc pihentetés után nyújtsunk belőle egy kb. 24x18 cm nagyságú téglalapot, majd oszlassuk el rajta egységesen a tölteléket! A széleken hagyjunk kb. 1 cm-t üresen, hogy fel tudjuk majd tekerni (kivéve a felső részén, ahonnan elkezdjük majd tekerni!). A téglalap két rövidebbik oldalát hajtsuk egy kicsit be, majd a hosszabbik oldala mentén tekerjük fel.
- Ezután hagyjuk pihenni újabb 30 percen keresztül, majd szurkáljuk meg egy fogpiszkáló segítségével és kenjük le a tetejét növényi tejjel.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig süssük.
Előkészítési idő:
Sütési idő:
Teljes idő:
Adag: 2 személyre elég
Jellemzők: vegán, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, bejgli,
Kategória: karácsonyi desszert
Isteni karácsonyi desszert, a család is szereni fogja, és észre sem fogják venni, hogy idén egy sokkal egészségesebb verzió került az asztalra!
Ha elkészítettétek és képet posztoltok róla ne felejtsetek el minket is megjelölni @absorice_hu
A szuper receptért és fotóért köszönet: @elli_reisz
Elli a mindenmentes.hu-oldalról inspirálódott.
További karácsonyi receptekért KATT IDE!