Az Allium sativum nevű növényt, ami a köznyelvben a fokhagyma, a világ szinte minden részén előszeretettel használják ételek ízesítésre, de az elmúlt pár ezer évben gyógyszerként is jelen volt a legtöbb kultúrában.
A fokhagyma rövid története, amit érdemes megismerned!
„Ételed legyen a gyógyszered és gyógyszered legyen az ételed.” - Ezek Hippokratész híres szavai, akit gyakran a modern orvoslás atyjának is hívnak. Ő számos egészségügyi kondíció, pl. légzőszervi panaszok, paraziták, emésztőrendszeri problémák vagy kimerültség esetén javasolta a fokhagyma fogyasztását a betegeinek. Az ókori Görögországban az olimpikonok szedtek tudatosan fokhagymát a teljesítményük javítása érdekében.
Egyes források szerint már a gízai piramisok építésének idején, vagyis nagyjából 5000 éve is alkalmazták a fokhagymát a gyógyászatban, elsősorban keringési problémák esetén. Innen terjedt el az Indus-völgyén át (ami a mai Pakisztán és Nyugat-India területe), egészen Kínáig. Indiában a terápiás hatásain kívül afrodiziákumként is alkalmazták, ezért a szerzetesek és a tinédzserek nem fogyaszthatták. A Krisna vallásban még ma is kerülendő a (vélt vagy valós) vágykeltő és stimuláló hatása miatt.
A Közel-Keleten, Kelet-Ázsiában és Nepálban légcsőhurut, magas vérnyomás, tüdőgyulladás, májproblémák, vérhas, gázosodás, bélgörcs, bélférgesség, reuma, cukorbetegség és különböző eredetű lázas megbetegedések esetén vetették be gyógyszerként. Végül a francia, a spanyol és portugál kereskedők hozták el Nyugat-Európába.
Fontos kiemelni, hogy a modern tudomány nem minden ókori használatát tartja megalapozottnak és tudományosan alátámaszhatónak, de a legtöbbet igen.
A jótékony hatásai az allicin nevű hatóanyagának köszönhetők, amik a fokhagyma összezúzása, szeletelése vagy összerágása során szabadulnak fel.
Melyek a fokhagyma bizonyított gyógyhatásai?
- Csökkenti a prosztata-, a tüdőrák és az agytumorok kockázatát
- Csökkenti a csontritkulás mértékét
- Antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású
- Gyulladáscsökkentő hatású
- Öregedésgátló és antioxidáns hatású
- Szívvédő hatású és jótékony hatással van az érrendszer állapotára
- Csökkenti a szívroham kockázatát (napi 2-3 gerezd fogyasztása esetén 50%-kal)
- Csökkentheti a „rossz” (LDL) koleszterin- és a trigliceridszintet (12 hetes kúra alatt akár 20%-kal), miközben növelheti a „jó” (HDL) koleszterinszintet
- Csökkentheti a magas vérnyomást
- Segíthet a zsírbontásban megfelelő étrend és életmód mellett
- Segíthet az alkoholfogyasztás okozta májkárosodás kezelésében
- Csökkenti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának esélyét
- Hozzájárulhat a hosszabb élethez
- Csökkenti a nátha, a megfázás és az egyéb felső légúti megbetegedések kockázatát és gyakoriságát akár 60-70%-kal (de csak minimális mértékben csökkenti annak időtartalmát és a tünetek súlyosságát, ha már megjelent a betegség, így elsősorban immunerősítésként és megelőzésként hatékony!)
Számos kutatás javasolja a fokhagyma nyers formában történő fogyasztását, de hőkezelt állapotban is rendelkezik jótékony hatásokkal! A gyulladáscsökkentő hatása viszont hőkezelt formában jelentősen mérséklődik, illetve mikrohullámú sütő hatására minden jótékony hatása eltűnik. Ez azoknak jelenthet problémát, akik nem szeretik a nyers fokhagyma ízét vagy szagát. Ha ez utóbbi fennáll, vagy a munkánkból vagy a szociális életünkből adódóan el kell kerülnünk a fokhagymaszagú leheletet és bőrt, akkor a szagtalan fokhagyma kapszula jelenthet megoldást.
Ha azonban szeretjük az ízét, akkor a sült fokhagymát mindenképpen próbáljuk ki!
Hozzávalók:
- 2 fej fokhagyma (nagyobb)
- 2 teáskanál olívaolaj
- 2 kávéskanál só
- bors ízlés szerint (frissen őrölt)
Elkészítés:
Nagyobb, dundibb friss fokhagymát válasszunk.
Éles késsel levágjuk a tetejüket, ( kb a felső negyedét).
Óvatosan lehántjuk a külső héjakat, közben ügyeljünkm rá, hogy a legalsó héjak a helyükön maradnakak, ne legyen teljesen "pucér a hagyma.
A fokhagymák tetejét bedörzsöljük 1-1 teáskanálnyi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
Kisebb jénaiba, tűzálló tálba helyezzük őket levágott résszel felfele. Betekerhetjük őket alufóliába is, ha nincs teteje a jéniainak.
200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk 30-40 percre.
Ha kész, friss kenyérrel, tofuval, zöldségekkel tálalhatjuk.
Vajon túl lehet adagolni a fokhagymát? Essen pár szó a veszélyekről is:
A fokhagyma fogyasztása toxikus lehet testsúlykilógrammonként 400mg-ot meghaladó mennyiségben. Ez egy 60kg-s személy esetén 24g nyers fokhagymának felel meg.
Fokhagymaallergia esetén a fokhagyma kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztásakor is fellépnek allergiás reakciók.
A fokhagyma kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerek hatóanyagaival, így gyógyszerek szedése esetén fontos, hogy konzultálj a kezelőorvosoddal!
Cikk írója: Perjes Kinga
Ha személyre szabott életmód és táplálkozási tanácsadásra van szükséged, keresd bátran Kingát.
Ismerd meg Kingát:
"Az Egyesült Királyságban elsajátított tudást alkalmazom a tanácsadásaim során, hogy a lehető legnaprakészebb információkat és a legfrissebb kutatásoknak megfelelő tanácsokat adhassam át az étrendeseimnek és a követőimnek. Folyamatosan képzem magam annak érdekében, hogy átfogó, részletes és tökéletesen személyre szabott táplálkozási és életmód tanácsadást tudjak összeállítani azoknak, akik hozzám fordulnak segítségért életmódváltás, egészségoptimalizálás, alakformálás vagy táplálék kiegészítés témában."
Itt el is éred: www.perjeskinga.com és www.facebook.com/kingareceptjei