Figyelem: Nem csak a vörös húsok, de a kolbász és virsli is komoly veszélyeket rejt. Mutatjuk, mire kell figyelned!
A túlzásba vitt húsfogyasztás súlyos egészségügyi kockázatokkal járhat. Nemcsak a steak vagy hamburger jelent veszélyt, hanem a feldolgozott húskészítmények, mint például a kolbász, szalámi, virsli és különböző felvágottak is.
Veszélyben a szíved és ereid
A túlzott húsfogyasztás első számú veszélye a szív- és érrendszer károsodása. A magas LDL ("rossz") koleszterinszint és a nagy mennyiségű sóbevitel miatt könnyen kialakulhat magas vérnyomás, érszűkület, és hosszabb távon akár szívbetegség is. Különösen veszélyes a vörös húsok és a nitrites pácsóval kezelt húskészítmények rendszeres fogyasztása.
A hús és az emésztésed kapcsolata
Kevesen tudják, hogy a túl sok hús a bélflórát is károsíthatja, székrekedést okozva. Ez különösen akkor igaz, ha nem ellensúlyozzuk megfelelő mennyiségű rosttal, zöldséggel, gyümölccsel. Ha valaki rendszeresen húst eszik nagy mennyiségben, könnyen háttérbe szorulnak az étrendjében a zöldségek, így kevesebb C-vitaminhoz jut, gyengítve immunrendszerét is.
Ha nemcsak csirkét vagy pulykát eszel, hanem gyakran fogyasztasz zsírosabb húsokat, akkor szinte biztos, hogy idővel plusz kilók jelennek meg. Ezek leadásának első lépése pedig az, hogy növeld étrendedben a zöldségek arányát.
A túlzott húsfogyasztás emelkedett húgysavszintet okoz, amely károsíthatja a veséket, súlyos esetben akár vesebetegségek kialakulásához is vezethet.
Fehérjepótlás hús nélkül?
Sokan aggódnak amiatt, hogy a húsfogyasztás csökkentésével nem jutnak elegendő fehérjéhez, pedig számos növényi alapú alternatíva létezik. A vegán fehérjeporok kiváló megoldást nyújtanak sportolóknak és aktív életet élőknek, míg a különböző növényi alapú készítmények, például a csicseriborsó, lencse vagy tofu, remek fehérjeforrások lehetnek. Emellett a mogyoróvaj és más olajos magvak is hozzájárulnak a megfelelő fehérjebevitelhez, így a kiegyensúlyozott táplálkozás hús nélkül is könnyedén megoldható.
Mi a megoldás?
Szakértők szerint a kulcs az arany középút: étrended legyen változatos, sok zöldséggel, gyümölccsel, összetett szénhidráttal és tejtermékekkel, és csak kisebb mennyiségben tartalmazzon húst – lehetőleg sovány, friss verziókat. A feldolgozott húskészítményeket pedig inkább kerüld! Télen különösen érdemes előtérbe helyezni a fermentált zöldségeket. Például a savanyított káposzta igazi vitaminbomba, ami segít felvenni a harcot a téli vírusok ellen.
Te megfelelően étkezel?